Kommunal inspirationsstrategi vedr. ECL - Elevcentreret Læring
Baggrund
Køge Kommune har med LEAPS-implementeringen på Herfølge Skole forpligtet sig til at udarbejde en kommunal inspirationsstrategi. LEAPS er en forkortelse for Læring, Engagement, Autentisk samarbejde, Projekt og Science. LEAPS fokuserer på at skabe meningsfuld og vedkommende undervisning for folkeskolens elever med henblik på at styrke deres faglige engagement, deres evne til at tænke problemløsende og samarbejde gennem tværfaglige forløb. LEAPS har et særskilt fokus på at styrke elevernes kompetencer inden for STEM-fagene (Science, Teknologi, Engineering og Matematik).
Herfølge Skole har været certificeret LEAPS-skole de seneste fire år og har i den forbindelse gjort sig positive erfaringer med, hvordan det pædagogiske personale tilrettelægger, gennemfører og evaluerer læringsforløb, der tydeligt giver merværdi og meningsskabende engagement hos såvel elever som det pædagogiske personale.
Med afsæt i Køge Kommunes vision og præsentation af Køges folkeskoler, ”Gode skoler, - Køges fremtid”, samt projektet ”Er du stadig på vej?”, har vi i første omgang valgt at have fokus på ELC. Begge har samme menu, nemlig en vision om at skabe undervisning, der understøtter færdigheder hos eleverne i retning mod fremtidens kompetencer og dannelse. LEAPS og de dertilhørende deeper learning-kompetencer, fx evnen til at samarbejde, være kritisk tænkende, have den undersøgende tilgang er sammen med projektbaseret læring er ingredienserne, der fremmer og skaber disse læringseffekter hos eleverne.
LEAPS bygger på en læringsstrategi, der har særlig fokus på det elevcentrerede aspekt. Dvs. elevinddragelse, samarbejde, variation i læringsaktiviteter, læringsrefleksion og samspil mellem fagene, der motiverer og engagerer eleverne og giver dem en oplevelse af mestring.
Kort sagt:
”Jeg forstår, hvorfor jeg skal lære det”
”Jeg kan bruge det, jeg lærer”
Mål med den kommunale inspirationsstrategi
Målet er at inspirere lærere, pædagoger og ledere med metoder, didaktikker, strategier og strukturer, der understøtter elevcentreret læring.
Det forpligtende samarbejde
Det forpligtende teamsamarbejde er fundamentet for at planlægge, gennemføre og evaluere en meningsfuld elevcentreret undervisning. Læringspotentialet søges realiseret via en pædagogisk tilgang, hvor eleverne i samarbejde tilegner sig ny viden via kritisk tænkning, undersøgende tilgang og innovative løsninger. Eleverne dokumenterer og præsenterer deres læring løbende.
Gode skoler – Køges fremtid og Er du stadig på vej? rækker begge ind i almenpædagogikken. ECL er et stærkt bud på, hvorledes elevernes faglige progression i en tydelig meningsfuld kontekst, kan styrkes.
ECLs ledestjerne er en mere praksis- og anvendelsesorienteret læring, der struktureret og systematisk arbejder med elevernes motivation for at tilegne sig ny viden. ECL tænker i og på tværs af fag og trækker fagenes logikker ind i en meningsfuld konkret virkelighed i elevøjenhøjde.
ECL har en stærk opfølgningskultur i forhold til evaluering og dialog om elevernes læring og adresserer dermed et fremtidigt bud på den netop indgående politiske aftale om et kommende evaluerings- og bedømmelsessystem. Konkret er der tale om arbejdet med digital eller fysisk portfolio, læringsberetning og nye skole-/hjemsamtalemetodikker, hvor eleven er den centrale formidlingsaktør i forhold til gengivelse af status, potentialer og nye fokusområder.
ECL taler bredt ind i folkeskolelovens formålsparagraf med nøgleordene oplevelse, fordybelse og virkelyst som det centrale - oftest katalyseret ved STEM-metodikkerne. Læringsforløbene bygges op om og afvikles ved oplevelse, fordybelse samt virkelyst, og teamene får derved et fælles udgangspunkt, når læringsforløb i disse år i højere grad frisættes til de professionelles dømmekraft. Den elevstyrede udviklingssamtale gennemføres således, at eleven og forældrene taler med hinanden om elevens læring og progression med afsæt i elevens arbejde. Læreren lytter og støtter eleven i sin præsentation. Forældrene er bevidste om deres rolle under samtalen, hvor det er aktivt lyttende og stiller gode spørgsmål. Fokus er på det, som eleven lykkes med samt nye mål/indsatser.
Udgangspunktet for elevcentreret- og projektbaseret læringsstrategi er bl.a.:
Praksisnær faglig ledelse
- Tydelig rammesætning for teamets samarbejde
- Tydelig rammesætning for, hvordan teamet arbejder med elevernes faglige status og trivsel. Herunder tilbagemelding til hjemmet
- Delegeret ledelse
Teamets samarbejde
- Fællesskabende didaktik og strukturer i undervisning på tværs af fagene (PBL)
- Inddragelse af STEM-fagenes metodikker i fagene
- Planlægning, gennemførelse og evaluering af undervisningen
- Aktionslæring: teamet drøfter, afprøver og evaluerer prøvehandlinger.
Elevcentreret vurdering - elevens refleksion, dokumentation og formidling af læring på individuelt og fælles niveau
- Feedback og evaluering (lærer-elev og elev-elev)
- Dokumentation af læringspointer (Portfolio)
- Fremvisninger
- Læringssamtaler (elev-lærer), elevstyrede udviklingssamtaler (elev-lærer og forældre) og læringsberetning
- Orientering til hjemmet om elevens faglige progression og trivsel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|